Fastighetsstabil men fortfarande mycket svag: det konstiga fallet i Ukraina

I Ukraina tycks bostadspriserna ha stabiliserats äntligen. Ekonomin visar tecken på återhämtning och i allmänhet är marknaden definitivt mer framgångsrik än vanligt. Men trots allt finns det fortfarande ett mycket viktigt problem: en marknad som fortfarande är mycket svag jämfört med det europeiska genomsnittet.

Lägenheterna har fallit med 4% jämfört med förra kvartalet. Faktum är att cirka 1 131 dollar per kvadratmeter krävs för att köpa en fastighet. Även priserna på nybyggda lägenheter har registrerat en reell kollaps, precis i 61% jämfört med toppen som identifierades och berördes 2008, där tröskelvärdet var 2,640 dollar per kvadratmeter.

Denna devalvering orsakades av de tidigare åren som såg Ukraina som huvudperson i olika ganska svåra situationer, främst kopplade till en fas av administrativ och statlig instabilitet.

Detta har emellertid inte avskräckt investerare, som verkar vara bestämt optimistiska, även om ekonomiska sammandrag på upp till 10 procentenheter har rapporterats.

Sedan 2017, fastigheterna med dimensioner större än 60 kvadratmeter för lägenheter och 120 kvadratmeter. För husen har de blivit föremål för en reell skattesats av samma egenskaper upp till 1,5% på minsta månadslön för varje överskridande kvadratmeter. Men ner från den föregående maximihastigheten på 3%. Minskningen beror på den starka effekten av ökningen av minimilönen från UAH 1 378 till UAH 3 200 i början av 2019.

Därför för en ytterligare 1 kvm, kommer ägaren av fastigheten att vara skyldig att betala en maximal årlig skatt på cirka UAH 48, jämfört med det som förväntas 2016 på 41,34 UAH.


När det gäller utlänningssätt på den ukrainska fastighetsmarknaden finns det inga särskilda begränsningar med avseende på köp och försäljningstransaktioner.
De flesta av dem är i amerikanska dollar, medan större försäljningen är citerad i hryvnian, den ukrainska nationella valutan.

Ett lugnande element ges av byggnadernas höga avkastning, särskilt i huvudstaden. Det finns tal om en rad värden som sträcker sig från 7,50% till 10%. Det genomsnittliga priset per meter är 2 930 euro per kvadratmeter.
Och lagen om hyra? Det är definitivt för ägarna! Låt oss ta reda på varför!

En ägare har möjlighet att utan föregående meddelande ta ut ett hyreskontrakt och utan att ha överklagat domstolen om hyresgästen inte har betalat hyran i tre månader i följd. Dessutom kan hyresökningar förhandlas fritt. Parterna kan ingå ett avtal som underlättar förfarandena för periodiska hyreshöjningar som sedan kommer att genomföras (till exempel baserat på inflation).

Vad man säger, trots att situationen är riktigt varierad, verkar det som om det i Ukraina saknas bekvämlighet, både på efterfrågesidan, men också på utbudssidan. Visst hoppas vi på bättre tider, för att låta detta land stiga till toppen utan att frukta några konkurrenter!

Sök i Realigro

 

    Konto Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Inställningar

      För en bättre användning av Realigro hemsida, ange inställningar för språk, valuta, kvadratmeter eller kvm ft

      Ställ nu Visa inte igen
    BB