Marocko och fastighetsavkastning: en lovande återhämtning

Till skillnad från många arabiska länder, som ofta plågas av interna krig, har Marocko en stor politisk stabilitet. Den mycket snabba ekonomiska tillväxten, nedgången i arbetslösheten och många program som syftar till att förbättra bostadsområden, särskilt till förmån för de mindre välbärgade sociala klasserna, är bara några av de faktorer som representerar Marockos styrkor.

Den långsamma demokratisering och öppningen mot främmande länder har medfört väldigt intressanta fördelar för denna nation. Först och främst fastighetsbranschen.

Både utbudssidan och efterfrågesidan är väl proportionerade, vad gäller gemensamma intressen och stabilitet på tegelmarknaden. Avkastningen till byggnadens ägare är tillfredsställande även på lång sikt, medan den marockanska marknaden för potentiella investerare erbjuder lösningar som är nära kopplade till det konstnärliga området och riktar sig mot det gröna.

Låt oss nu analysera priserna på fastigheterna. Enligt den marockanska centralbanken ökade indexet för de nationella fastighetspriserna med 201 procent år 2018, en långsam och minimal ökning jämfört med föregående års nolltillväxt, den för lägenheterna med 1,5 procent och av historiska villor på 6%.

Vid årets början, 2019, registrerades följande ökning och minskning i huvudstäderna, om genomsnittet på byggnaderna.

Rabat + 3,7%
Casablanca + 1,5%
 Marrakech - 5,5%
 Tanger + 1,7%

I allmänhet sjönk markpriserna med 2,4% 2018, efter en ökning med 1,8% 2017 och 6% 2016.
Det är bra att komma ihåg att dessa värden är helt annorlunda än det föregående årtiondet, då den kraftiga ökningen av BNP inte lyckades uppnå sådana tillfredsställande resultat (i stort sett).

I allmänhet kan vi därför säga att avkastningen på den marockanska fastighetsmarknaden visar sig vara positiv trots att kostnaderna för transaktionerna är riktigt höga.

Men vad är fastighetspriserna i Marocko?

När det gäller den så kallade Riad är det typiska husen i den marockanska kulturen, den börjar från 2 400 dollar per kvadratmeter. En riad på 500 kvadratmeter når mer eller mindre 1 miljon dollar, jämfört med de tidigare 1,5 miljoner de senaste åren.
Denna nedgång i priser har uppenbarligen stimulerat efterfrågesidan, vilket medför en stor del av kapitalet, särskilt utländska, till det här varma och fascinerande landet i alla branscher.

De stora vardagsrummen med utsikt över de kaklade gårdarna som är fulla av mosaik ligger i botten av dessa hem, som är särskilt intressanta i tusenårsåldern som önskar, även om det bara tillfälligt, lever en helt unik marockansk livserfarenhet.

En snabbt växande efterfrågan och ett "erbjudande som kan tillfredsställa det, de är den perfekta och vinnande kombinationen av denna unika och starka marknad. Vilka är prognoserna för de kommande månaderna?

Det är inte lätt att veta, men det vi kan göra är att hoppas att denna positiva våg kan fortsätta oavbruten.

Sök i Realigro

 

    Konto Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Inställningar

      För en bättre användning av Realigro hemsida, ange inställningar för språk, valuta, kvadratmeter eller kvm ft

      Ställ nu Visa inte igen
    BB