Stigande priser: Tyskland på en rekordhög nivå

Det är känt att fastighetsmarknaden är extremt mottaglig för ekonomiska och sociala förändringar i en nation. Faktum är att under de senaste europeiska huvudstäderna har fastighetspriserna kollapsat under det senaste året. Anledningen är enkel. Bristen på möjligheten för potentiella investerare att se eller slutföra köpet av en fastighet har lett till att ägarna själva har sänkt försäljningspriserna för sådana fastigheter som ska köpas.

Ett försök som vi kunde definiera som desperat, som syftar till att upprätthålla den nationella ekonomin. I dagens kolumn kommer vi att analysera ett mycket speciellt fenomen som har drabbat flera europeiska länder under den post-pandemiska perioden. Den relaterade till höjningen av fastighetspriserna. Dagens huvudperson är Tyskland, en nation där huspriserna har stigit med nästan 10% på årsbasis redan under första kvartalet. En stor ökning, som bekräftar den uppåtgående trenden, som har varit konstant i minst ett decennium. Låt oss nu se om en fastighetsbubbla kan genereras i detta land, som många fruktar.

I dagens kolumn kommer vi därför att försöka analysera i detalj vad den nuvarande situationen är och hur den kan utvecklas under de följande månaderna. Så om du är redo och fascinerad av ämnet ... kan vi börja!

I ett annat historiskt ögonblick skulle en sådan betydande ökning inte ha orsakat samma uppståndelse som den får under denna period. Den som registrerats idag är den största ekonomiska rebounden de senaste 10 åren. Men varför har inte Tyskland stannat ens under en pandemi som har lagt alla internationella ekonomier på knä?

Det finns olika skäl som motiverar detta resultat. Först och främst kommer vi ihåg hur Tyskland, den första europeiska ekonomin, har mycket låga räntor. Vi minns också den europeiska centralbankens expansiva penningpolitik och sist men inte minst den utmärkta ekonomiska situationen i landet. Om detta redan var den bördiga marken för att säkerställa en konstant tillväxt när det gäller fastighetspriserna i landet, måste ytterligare ytterligare villkor också övervägas. Under pandemisituationen drabbades den tyska byggbranschen av en allvarlig motreaktion. Orsaken ? Främst bristen på råvaror som stål, trä och material för värmeisolering (grundläggande för denna sektor).

Anledningen till att prisökningen på redan existerande hus var mer fysiologisk. Men det är inte allt. Man måste också överväga att olika manövrar har antagits av regeringen för att undvika en ekonomisk kris. Till exempel lagen om frysning av hyror i huvudstaden Berlin, som vi pratade om i en av våra tidigare kolumner.

En ganska kritisk situation som såg den ytterligare höjningen av marknadspriserna som den enda lösningen. München och Frankfurt ligger i branschexperten eftersom de är de enda två städerna med den största risken för en bostadsbubbla i världen. Men enligt den tyska offentliga återuppbyggnadsbanken KFW finns det ingen anledning att vara orolig.

Vi vet inte hur denna situation kommer att utvecklas. Det är därför vi inte kan ge vissa prognoser. Men om du vill veta mer om detta och många andra ämnen relaterade till fastighetsmarknaden (och inte bara), måste du bara hålla dig uppdaterad här! Alltid och bara på Realigro!

Sök i Realigro

 

    Konto Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Inställningar

      För en bättre användning av Realigro hemsida, ange inställningar för språk, valuta, kvadratmeter eller kvm ft

      Ställ nu Visa inte igen
    BB