Island: där fastighetsmarknaden är oroande medan resten faller

Det verkar paradoxalt, men i verkligheten, på den kallaste platsen i världen, precis Island, är fastighetsmarknaden den hetaste på hela planeten! Huspriserna har stigit betydligt de senaste åren, vilket ledde ekonomerna själva att frukta fastighetsbubblingsproblemet.
Den huvudsakliga rivalen som har varit välplacerad i alla ekonomiska sektorer och inte, är den asiatiska Hongkong som tillsammans med Nya Zeeland och Kanada har utfallit drastiskt. Men varför har fastighetspriserna på Island ökat så mycket och framförallt på så kort tid?
 Enligt chefen för isländsk nationell bostadsforskning beror problemet på bristen på nya försörjningar å ena sidan och ökningen av efterfrågan på fastigheter å andra sidan.
Faktum är att många investerare, särskilt utlänningar, har bestämt sig för att ta med sig sina kapital till landet, att förändra sina liv eller att leva en alternativ upplevelse, och därför söker de efter uppenbara nödvändigheter fastigheter på Island. Befolkningen har nått 330 000, vilket skapar både fördelar och problem (inklusive justeringen av balans i förhållande till efterfrågan och inte leverans).
 Även fastighetsmarknaden i Reykjavík har blivit bombad med hyresavtal från många ungdomar (särskilt studenter) som invaderat landet de senaste tre åren för att förbättra språket och göra en oförglömlig pedagogisk upplevelse.
Det bör också komma ihåg att regeringen, som fruktade spöken för 2008 års standard, som markerade en ekonomisk recession i landet, bokstavligen har "blockerat" några huvudstäder och antog betydande begränsningar i alla andra sektorer för isländska medborgare. Den enda sektorn som lyckades rädda sig, precis för att den var beroende av utländsk marknad, var fastighetsmarknaden.
 De nybyggda husen har ökat sina priser med cirka 40% jämfört med förra året och i allmänhet kan vi säga att den nordiska ekonomin expanderar.
Bostadarnas skulder ökade dock, och för att möta denna period av allmänt kris krävdes större finansiella resurser till bankerna, med räntorna alltmer dyrare.
Regeringen själv måste ingripa för att lyfta den nuvarande krisen i nästan hela den isländska ekonomin och bli den första investeraren i samma banker. Island är därför paradoxens land. Å ena sidan den invasiva ekonomiska krisen som förlamar den isländska marknaden, å andra sidan en skiva av hela systemet, som kan vara den enda drivmotorn som kan återuppliva hela ekonomin.
Kronans devalvering har därför återhämtat sig tack vare inflödet av utländskt kapital, men det var inte tillräckligt för att återhämta en dödläge. Kommer tegelmarknaden att lyckas med att fördubbla värdena för att garantera total återhämtning? Det är hoppas att denna "istid" kan sluta så snart som möjligt.

Sök i Realigro

 

    Konto Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Inställningar

      För en bättre användning av Realigro hemsida, ange inställningar för språk, valuta, kvadratmeter eller kvm ft

      Ställ nu Visa inte igen
    BB